Projekt címe: „Napelemes rendszer telepítése a termelés hatékonyság növelése és a káros anyag kibocsátás csökkentése érdekében”.

Kódszáma: GINOP-4.1.4-19-2019-00320

A műhely és az alkatrész gyártó üzem jelentős energiafelhasználással működik. A célunk, hogy a korábbi projekt keretében fejlesztett autóalkatrész gyártó és festő kabin működtetését, valamint az üzem energiafelhasználását rentábilissá tegyük.

A hatékonyság növelésével több energia és forrás jut a megfelelő fejlesztésekre, képzésekre, amivel a helyi munkaerő megtartása a célunk. Az üzem villamos áram fogyasztása 85 298 kwh/év volt a fejlesztés előtt, az éves károsanyag kibocsátása 80263 CO2 kg/év.

A 66 KW teljesítményű napelemes rendszerrel az éves elektromos áram fogyasztás a minimálisra lecsökkent, mivel az üzem elsősorban nappal üzemel. A napelemes rendszer 220 db modulból (egyenként 300 w teljesítményű) 2 db inverterből, optimalozálókból és tartószerkezetből áll.

A fejlesztést követően a károsanyag kibocsátás 25640 kg/évre csökken, illetve a a vásárolt villamosenergia is minimalizálódott, így a hatékonyság növekedését máris érezzük.

A fejlesztés követi a vállalkozás innovatív szemléletét, amit egy korábbi projekt során is megvalósított adaptív technológiai újításával.

A rentábilis működtetés alapja az energiafelhasználás minimálisra csökkentése. Ezt az üzem esetében elsősorban az elektromos energia alternatív, napelemes rendszerrel történő működtetésével tudjuk megoldani. A vállalkozás ökológiai lábnyoma jelentősen csökkent.

Támogatás összege: 9.270.220,- Ft

Projekt kezdete: 2020.04.01.

Projekt befejezése: 2021.03.31.

A kedvezményezett neve: Autószervíz Szolgáltató és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság

A projekt címe: „Innovatív fejlesztés az Autószervíz Kft-nél”

A szerződött támogatás összege: 29 380 689 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 39,50 %

A projekt tartalmának bemutatása:

A jelenleg alkalmazott egyik legfejlettebb gépészeti technológiával rendelkező nagynyomású festőkabin adaptálásával a vállalkozás új szolgáltatást tudott bevezetni jelenlegi és ezáltal bővülő ügyfélkörének.

Többféle autóalkatrészt, karosszéria elemet tudunk majd egy időben elkészíteni, ezáltal nagyobb hatékonysággal, gyorsabban és minimális hibaszázalékkal készítjük az autó és busz, valamint állatszállító járművek burkolati elemeit, alkatrészeit.

Az eddigi festési gyakorlattól eltérően az új festőkabinnal nagy nyomás alatti munkavégzés valósul meg, így a szóródó alapanyag egy szűrőrendszeren keresztül felfogásra kerül, a tisztított (cserélt) levegő a szabadba jut, a festékanyag pedig visszakerül a gépészeti szűrőberendezés által a termelésbe. Így az alapanyag felhasználás is csökken, a szórási hatékonyság nő és a környezeti terhelés minimálissá válik.

A nagyobb egyszeri gyártási lehetőséggel a vállalási idő rövidebb, a hatékonyság javul. Az élőállat szállító járművek gyártását végző KRISMAR üzem a vállalkozásunk újabb auditálásánál az adaptált technológiával üzembe helyezett festőkabin használatát előtérbe helyezi, így a meglévő megrendelések mellett újabb járművek alkatrészeinek, karosszériáinak fényezését bízzák cégünkre. Az üzem így nagyobb szolgáltatási palettával rendelkezik a fejlesztést követően, és ez mellett a vízbázisú alapanyag felhasználásával a környezeti terhelésünk is csökken, egy környezetbarát üzem jön létre.

A projekt befejezési dátuma: 2019.07.08.

Projekt azonosító száma: GINOP-2.1.8-17-2018-02824